Johannes Dahlskog

JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED LAKRITS

En rund, len och magisk soppa som passar både till förrätt och varmrätt en kall höstdag. Skockor, potatis, lök, vitlök, lakrits, salt & peppar - få ingredienser men oj så gott!

Gör såhär: 

Skala skockor och potatis, skär i mindre bitar och lägg i vatten för att de ej ska mörkna.

Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt skockorna och potatisen. Fräs i ca 5 minuter.

Häll på buljong och koka tills de är mjuka, ca 10 minuter. Mixa med stavmixer och tillsätt vin och grädde. Koka upp och smaksätt med lakrits och salt & peppar.

Låt småputtra i ac 5 minuter, skumma upp soppan i en mixer före servering. Servera i mindre skål till förrätt eller en större till varmrätt.

Servera med krossad rålakrits på toppen.

Recept av Martin Jörgensen

4 portioner - Ingredienser: 

  • 400 g jordärtskocka
  • 2 medelstora potatisar
  • 1 scharlottenlök, hackad
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl hönsbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1-2 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver
  • salt och peppar