JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED LAKRITS
En rund, len och magisk soppa som passar både till förrätt och varmrätt en kall höstdag. Skockor, potatis, lök, vitlök, lakrits, salt & peppar - få ingredienser men oj så gott!
Gör såhär:
Skala skockor och potatis, skär i mindre bitar och lägg i vatten för att de ej ska mörkna.
Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt skockorna och potatisen. Fräs i ca 5 minuter.
Häll på buljong och koka tills de är mjuka, ca 10 minuter. Mixa med stavmixer och tillsätt vin och grädde. Koka upp och smaksätt med lakrits och salt & peppar.
Låt småputtra i ac 5 minuter, skumma upp soppan i en mixer före servering. Servera i mindre skål till förrätt eller en större till varmrätt.
Servera med krossad rålakrits på toppen.
Recept av Martin Jörgensen
4 portioner - Ingredienser:
- 400 g jordärtskocka
- 2 medelstora potatisar
- 1 scharlottenlök, hackad
- 1 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 5 dl hönsbuljong
- 1 dl vitt vin
- 3 dl grädde
- 1-2 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver
- salt och peppar